Domstol i Sverige

Sveriges domstolsväsen ser ut som så att det finns tre ”steg”. Det första steget är tingsrätten denna domstol är den första domstol. Här hanteras tvistemål när det är mellan enskilda personer. Tvistemål är ofta när man t.ex ska få pengar från ett avtal och så tolkar de olika parterna avtalet olika, då kan tingsrätten vara bra att vända sig till. Ett annan typ av tvistemål kan vara inom familjen vid exempelvis skilsmässa vem som ska ha vårdnaden av barnen eller om ett par ska få adoptera. De tar också hand om mildare brott som stöld och trafikbrott. Det finns 48 tingsrätter i Sverige fördelade över hela landet.

Hovrätten: Man kan överklaga till Hovrätten om man inte är nöjd med sin dom man har fått i tingsrätten, om man då får prövningstillståndet beviljat det vill säga rätt att få målet prövat igen. Det finns sex hovrätter i Sverige som ligger utspridda i landet. Hovrätten får in mellan 20 000 - 25 000 fall om året.

Högsta domstolen: Om du inte är nöjd med din dom i tings- eller hovrätten är det hit du ska överklaga, men långt ifrån alla mål tas upp av högsta domstolen. Här tas det bara upp fall som det anses vara viktigt att få en dom i. Så små obetydliga mål tas inte upp i högsta domstolen. Det finns en högsta domstol i Sverige och den ligger i Stockholm.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0